13.3.22

Ψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κύμης Αλιβερίου που περιλαμβάνει 100 Έργα συνολικού προϋπολογισμού 14.705.000 Ευρώ


 

Ψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κύμης Αλιβερίου για το έτος 2022 στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (10/3/2022).

Το τεχνικό πρόγραμμα αποτελείται από πολλά μεγάλα και μικρότερα έργα που αφορούν το σύνολο της επικράτειας του Δήμου.

 Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έργα που προέρχονται από την ετήσια κατανομή πόρων του κεντρικού κράτους (ΣΑΤΑ) ανέρχονται στο ποσό των 492.000 και αποτελούν μόνο το 15,6 % του συνόλου των έργων (2.290.000 Ευρώ) ενώ τα έσοδα από την αιολική ενέργεια αποτελούν το 9,23% (1.357.000 Ευρώ).

 Αυτά αποτελούν και τα σταθερά έσοδα σε ετήσια βάση του δήμου.

Τα υπόλοιπα έργα σε ποσοστό 75 % αντλούν χρηματοδότηση από διάφορες πηγές όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) τον Φιλόδημο , το Αντώνης Τρίτσης , την ΔΕΗ και τα Πυρόπληκτα .

Από το σύνολο των 100 έργων ,  Έντεκα (11) έχουν ήδη εκτελεστεί , δεκαέξι (16) βρίσκονται σε φάση σύνταξης της μελέτης ενώ τα υπόλοιπα εβδομήντα τρία (73) έργα είτε εκτελούνται είτε βρίσκονται σε διαδικασία υπογραφής συμβάσεων και αναμένεται να ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα και έχουν συνολικό προϋπολογισμό 12.173.000 Ευρώ .

Πρέπει να σημειωθεί  ότι το 2021 η τεχνική υπηρεσία του Δήμου διενήργησε 36 Διαγωνισμούς Έργων προϋπολογισμού 5.655.000 και εκπόνησε 65 νέες μελέτες. 

Τα νέα έργα που προβλέπονται αφορούν,  μεταξύ άλλων,   την δημιουργία του Μουσείου Παπανικολάου, την αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου του Αλιβερίου για το οποίο εκκρεμεί η αδειοδότηση της κτηματικής υπηρεσίας ( μέχρι την πρόσφατη αλλαγή της νομοθεσίας δεν υπήρχε η δυνατότητα νόμιμης παρέμβασης) καθώς και άλλα έργα σε όλες τις δημοτικές ενότητες.

Στο τεχνικό πρόγραμμα δεν συμπεριλαμβάνονται οι δώδεκα (12) προτάσεις που κατέθεσε ο δήμος  Κύμης Αλιβερίου σε όλες τις ανοιχτές προσκλήσεις στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης συνολικού προϋπολογισμού σαράντα δύο  εκατομμυρίων (42.000.000) Ευρώ οι οποίες αφορούν σημαντικά έργα όπως το Κολυμβητήριο Αλιβερίου, το Διοικητήριο , ο Βιολογικός και τα Δίκτυα Πετριών και Ζαράκων , η εγκατάσταση φωτοβολταικών για την εξοικονόμηση ενέργειας της ΔΕΥΑΚΑ και άλλα για τα οποία αναμένεται η αξιολόγηση τους ή η μεταφορά τους σε άλλα προγράμματα.

Επίσης δεν συμπεριλαμβάνονται τα ενταγμένα έργα και οι μελέτες που αφορούν την ΔΕΥΑΚΑ όπως ο ΒΙΟΚΑ Αυλώνος και τα Δίκτυα (5.000.000 Ευρώ ) , ο ΒΙΟΚΑ Αλιβερίου που αναμένεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, το νέο Δίκτυο Ύδρευσης της Κύμης από τα Μανίκια , τα εξωτερικά Δίκτυα Ύδρευσης Καλάμου και Τραχηλίου και άλλα για τα οποία γίνεται συντονισμένη προσπάθεια ένταξης τους στο νέο ΕΣΠΑ και σε προσκλήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τέλος δεν συμπεριλαμβάνονται οι προμήθειες μηχανημάτων και εξοπλισμού καθώς και η κατασκευή ακόμα 30 παιδικών χαρών  για τις οποίες υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Leader  και το Πράσινο Ταμείο αφού  θεωρούνται προμήθειες και εγγράφονται στον προϋπολογισμό και όχι στο τεχνικό πρόγραμμα .

Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου θα συνεχίσει την συντονισμένη προσπάθεια αναβάθμισης των υποδομών και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων σε όλο του το εύρος παρά την έλλειψη πόρων και την υποστελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας.

Η προσπάθεια αυτή δεν γίνεται με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές αλλά τα επόμενα χρόνια και το μέλλον του τόπου. 

Σύντομα τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας της Δημοτικής Αρχής και των Εργαζομένων, θα είναι ορατά στους πολίτες του Δήμου Κύμης Αλιβερίου.